herneming AM ZIEL 2012

Wegens enorm succes:
AM ZIEL in Middelburg en Amsterdam

Am Ziel was in 2011 avond aan avond uitverkocht. Nu in reprise in de Stadsschouwburg Middelburg op 31 augustus en 1 september 2012. En van 4 tot en met 8 september 2012 in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

 

In Am Ziel (‘De bestemming’) bereiden een moeder en haar dochter zich voor op het vertrek naar hun zomerhuis aan de Nederlandse kust. Deze jaarlijks terugkerende reis wordt gekenmerkt door rituelen. Ook de rouwjurk, die al twintig jaar meegaat, wordt weer ingepakt. Maar dit keer is het anders, want in een impuls nodigde de moeder de gevierde ‘dramatische’ schrijver van het succesvolle toneelstuk Redde wie zich redde kan uit.
Terwijl de vrouwen op hem wachten spreekt de moeder over haar overleden man, hun ijzergieterij, over de toneelkunst en het succes van de toneelschrijver. Onderhuids woedt er een strijd tussen moeder en dochter.
Dan arriveert de schrijver.

Am Ziel is geschreven door Thomas Bernhard (1931-1989), die wordt beschouwd als een van de belangrijkste Oostenrijkse toneelschrijvers van na de Tweede Wereldoorlog. Zijn even geestige als zwartgallige stukken bestaan doorgaans uit lange monologen, geschreven in korte, repetitieve zinnen – het worden ook wel ‘komische klaagzangen’ genoemd.
De dood en het vaak potsierlijke gestrompel van de mens naar dit onherroepelijke doel, staat centraal in Bernhards werk.
De voorstelling duurt ongeveer drie uur (inclusief pauze).

tekst Thomas Bernhard
vertaling Tom Kleijn
regie Judith de Rijke
spel Raymonde de Kuyper (moeder), Gusta Geleijnse (dochter), Arnon Grunberg (schrijver), Myrthe Burger (dienstmeisje)
dramaturgie Judith Wendel
vormgeving Katleen Vinck, Marc Heinz
kostuums Chris Snik
licht Marc Heinz
productie Theaterproductiehuis Zeelandia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*