Vlammenstad, 2010

Een tweeluik over muizen en soldaten

 

14 mei 1940. Na het bombardement op Rotterdam capituleren de Nederlandse strijdkrachten. Alleen in Zeeland, het enige Nederlandse gebiedsdeel dat nog niet door de Duitsers bezet is, wordt de strijd voortgezet door daar gelegerde Franse troepen.

 

17 mei 1940. Middelburg. Het luchtalarm klinkt drie keer die ochtend. Een half uur later spat een Duitse granaat uiteen tegen een pand in de Lange Delft, het begin van een urendurende, allesverwoestende regen aan brandbommen, granaten en andere zware explosieven.

 

Muis en Moon

De vijftien jaar oude Moon juicht, wanneer de eerste Duitse Messerschmitts over de stad vliegen. ‘Yes! War!’ In uiterste staat van opwinding rent hij naar zijn vrienden. Eindelijk een echte oorlog. Verderop in de straat woont Muis. Als jongste lid van de burgerluchtwacht krijgt hij opdracht om De Lange Jan te beklimmen op zoek naar de torenwachter…

 

Muis en Moon, gespeeld door de Zeeuwse acteurs Bram Kwekkeboom en Adri Overbeeke, brengen hun eigen verslag van die ‘zwarte vrijdag’. Ze praten over de impact van deze dag op hun leven, over de zin en onzin van oorlog en over de waan van alle dag.

Première: 18 mei 2010 en
opnieuw gespeeld tijdens het Zeeland Nazomer festival 2010.

Tekst en regie: Judith de Rijke
Advies: Judith Wendel
Spel: Bram Kwekkeboom en Adri Overbeeke
Vormgeving: Katleen Vinck
Kostuums: Chris Snik
Licht: Marcel Visser
Dramaturgie: Alex Mallems
Productie: Theaterproductiehuis Zeeland